Fri frakt vid köp över 500 kr ✓  Snabba leveranser ✓ Dela upp din betalning med Klarna ✓  Betala med kort, Swish eller på faktura ✓

Fri frakt vid köp över 500 kr ✓  Snabba leveranser ✓  Dela upp din betalning med Klarna ✓  Betala med kort, Swish eller på faktura ✓

VÄRMUPP PADEL

Välja padelrack

Att välja padelrack kan verkligen vara en djungel. Jag ska därför försöka guida dig i vad man ska tänka på vid köp av ett nytt rack. Vi kommer prata om Sweetspot´s, balans och materialval och har sedan delat upp racken i tre nivåer – Nybörjare, motionär och tävlingsspelare.

Material

Ett rack av glasfiber är mjukare än ett rack av kolfiber vilket gör det lite mer följsamt och förlåtande. En mjukare träff gör det lättare att placera bollen men gör det lite svårare att generera riktig kraft vilket oftast är anledningen till att man går över till ett kolfiberrack. Det finns också ett tredje material som heter Graphen, vilket har en hög elastisitet och lång hållbarhet. Det är ett lite dyrare material som vi troligtvis kommer se fler tillverkare använda sig av i framtiden.

Form

Slarvigt sagt kan man säga att det finns tre olika former på rack, rund, drop och diamantformen. Det är slarvigt då de flesta tillverkarna idag gör så kallade hybrider, rack som är en kombination mellan olika former. Men det viktigaste är att man vet att formen har en viss betydelse för rackets egenskaper. Ett rack som är runt har normalt en lägre tyngdpunkt och är mer lättspelat, ett dropformat har normalt tyngdpunkten lite högre än ett runt och diamantformat högre än båda förstnämnda. 

Som nybörjare rekommenderar  vi att man väljer ett rack med rund form eftersom det oftast är mer balanserat och har en lägre tyngdpunkt. Är man en aggressiv spelare så kan man också välja ett drop-format rack som normalt sett har balanspunkten mitt i racket. Du som tidigare spelat tennis kan ibland ha lättare att hantera ett drop-format rack då man i tennis träffar högre upp på racket.

Varför spelar då balanspunkten roll? Jo, desto högre balanspunkten sitter desto högre sitter sweetspoten. Sweetspot är den punkten i racket där du får renast träff, en stor sweetspot gör att du kan träffa bollen längre ut mot kanten på racket och ändå få en okej träff. Desto högre tungdpunkten i racket är, desto mindre är sweetspoten, och vise versa

Kärnan

Kärnan i padelracket spelar stor roll för rackets egenskaper. Kärnan och oftast uppbyggd i sandwich-struktur vilket innebär att man kombinerar material i olika lager. Kärnan består oftast av ett så kallat EVA-skum eller EVA-foam som det också heter. Olika hårdhet och täthet i foamen ger racket olika egenskaper.  Nästan alla varumärke använder olika benämningar på sin kärna så här är det en bra idé att läsa på hur foamen beskrivs. En mjukare kärna ger mer känsla i slaget men genererar  också mindre kraft. 

Några benämningar på  olika kärnmaterial är: Eva High Memory, Eva Hypersoft foam, Eva Power Foam, Eva Soft, Pro Eva, Eva super soft, MultiEva, Black Eva,  Eva soft core och Eva soft performance. 

Padelrack för nybörjare

Till att börja med vill vi säga att alla har varit nybörjare någon gång. Padel är enligt oss världens roligast sport. Låt inte rädsla göra så du går miste om det.

Ett vanligt misstag som nybörjare är att man köper ett för svårt rack. Racken som kostar mer är i regel hårdare och mer svårspelade. Min rekommendation är istället att man köper ett billigare rack, gärna i glasfiber med låg tyngdpunkt och stor sweetspot, ett förlåtande rack med mycket komfort. 

Nedan har vi exempel på bra rack till nybörjare.  

Padelrack för motionären

Börjat känna dig lite varm i kläderna? Bra jobbat. Som nybörjare handlar det mest om att minimera misstagen och få över bollen på motståndarens sida, medan man som motionär eller medelspelare börjat slå avgörande slag. Nu kan det vara bra att gå ifrån det lite mjukare glasfiberracket och välja ett rack med kolfiber som hjälper dig att generera mer fart i ditt slag. 

Nu har du förmodligen börjat få koll på dina styrkor och svagheter och vilken spelartyp du är. Försök att välja racket utifrån det. Är du en spelare som spelar snabbt spel och oftast avgör med smash, då borde du välja ett rack med egenskaper matchar din spelstil, tex Dunlop Aero-star. 

Föredrar ett mer långsamt spel med låga overhead slag och mycket precision så är det all idé att välja ett rack med de egenskaperna. Enebe´s RSX Carbon pro är ett bra exempel. Ett rack med hård kärna, medelbalans och kolfiber i 3k vilket ger mycket fart men framförallt en stor sweetspot och mycket kontroll. Ett rack med mycket komfort helt enkelt.

Padelrack för tävlingsspelaren

Spelar du i de lite högre divisionerna i det lokala divisionspelet? Eller kanske till och med krossar motståndare på SPT’n? Du vet förmodligen redan vad du är ute efter men vi går igenom det ändå.
Precis som för motionären så är det A&O att spela med ett rack som passar din spelstil men nu är det kanske dags att skruva upp värmen lite.
Som en offensiv spelare kanske man ska ta klivet upp på de lite mer topptunga racken. Det innebär dess sweet spot är lite högre upp på racket. Ett exempel på det är Enebes Massiv Attack. Tyngdpunkten gör att det ställs högre krav på din bollträff men får otroligt trevlig kraft i slagen.
Vill man ha lite mer kontroll utan att tumma för mycket på kraften så tycker vi att man ska ska fokusera på en droppformat rack med hård kärna och hård träffyta, ett bra exemepel är Enebe Spitfire
Lycka till!

GLÖM INTE KÖPA NY GREPPLINDA